Hyppää pääsisältöön

OLETKO HYVÄ VALMENNETTAVA

JULKAISIJA Solana Team | 09 April 2014 |

Pieniä ajatuksenpoikasia valmentamisesta ja valmennettavista.

Paljon on puhuttu millainen on hyvä valmentaja ja mitä valmentajalta vaaditaan. Täytyy olla kaikin puolin ammattitaitoinen ymmärtäen sekä yksilön fysiikkaa että psyykettä, hyvä antamaan palautetta, perustelemaan asiat, luotettava, motivoiva, esimerkillinen... Hyvä valmentaja kuuntelee, antaa siimaa mutta on myös määrätietoinen, joskus kova, vaativa, jotta valmennettava pystyisi ylittämään itsensä. Valmennus suhde on aina kaksi suuntainen, kemiat täytyy kohdata kumminkin päin koska persoonalla työskennellään myös.

Mutta millainen on hyvä valmennettava? Oletko sinä hyvä valmennettava? Kisavalmennusta ajatellen valmentajan täytyy tietää KAIKKI sinusta. Lähes kaikki muu paitsi alusvaatteiden väri. Tuleeko sinun kerrottua valmentajallesi, että olet koko ikäsi jojotellut painosi kanssa tai että et pidä jalkatreenistä ja vedät sen useimmiten alta riman, entä kerrotko että olet fyysisesti oireillut viimeisen kuukauden ajan tai että koet tarvitsevasi enemmän tukea. Kerrotko ettet pysty noudattamaan annettua ruokavaliota vaan repsahtelet alvariinsa. Kerrotko, että kotiolot/ työ vaikeuttavat treenaamistasi. Vaikka kaikki sujuisi hyvin, oletko säännöllisesti yhteydessä valmentajaasi. Teetkö aina parhaasi jotta noudattaisit annettuja ohjeita ja konsultoit jos se ei ole jostain syystä mahdollista. Kyseletkö muilta valmentajilta tai salilla kävijöiltä neuvoja ja sovellat niitä sekaisin oman valmentajasi neuvojen kanssa. Kysytkö omalta valmentajaltasi perusteluja ohjeille jotta ymmärrät ne.

Joskus tulee vastaan, useimmiten juuri jälkikäteen, niitä tekijöitä jotka ovat vaikuttaneet tuloksiin tai tuloksetta jäämiseen. Valmennettavat eivät aina huomioi sitä, mikä määrä ajatustyötä valmennus vaatii. On mietittävä mikä sopii tälle henkilölle, miten juuri tämä ihminen saisi parhaan kehityksen, mitkä ovat heikkoudet ja miten niitä voisi vahvistaa. Ja valmentajan harmitus on todella suuri kun on miettinyt päänsä puhki mikä annetuissa ohjeissa on vikana ja syy löytyykin sitten valmennettavan elämäntilanteesta tai asenteesta. Suurimman avun valmennettava tarvitsee usein juuri dietillä ja siirryttäessä dietiltä normaalikauteen. Tämä aika on myös se jolloin valmennettava itse voi tehdä suurimmat virheet ajatellessaan tietävänsä miten homma etenee ja kärsiä siitä pitkään.

Valmentajalta saa ja pitää kysellä, jos asiat mietityttää. Useimmiten kaikkia ohjeita voi muokata jotta toteutus onnistuu. Tuloksia ei tule ilman omaa työtä, vain hyvillä ohjeilla. Jokaisella on oma tasonsa, omat tavoitteensa ja vaatimukset valmentajan suunnalta ovat sen mukaiset. Valmentaja toimii sinun parhaaksesi, jotta sinä voisit saavuttaa tavoitteesi. Tämä on yhteistyötä. Mikään ei anna valmentajalle enemmän kuin nähdä sinun yrittävän tosissaan ja onnistuvan!!! Näin siis ainakin meillä Solanassa.

Loppukaneetiksi vielä: Valmentajana kehittyminen on ihan yhtä tärkeää kuin valmennettavana kehittyminen. Älä pelkää antaa palautetta myös valmentajallesi, oli ne sitten risuja tai ruusuja.